לאחר תקופת הבחינות מתקיים אותו ריטואל קבוע של טלפונים רבים ממי שהסתבכו בעבירות הקשורות ב”טוהר הבחינות”, או בחשד לעבירה של העתקת עבודה אקדמאית אותה נדרשו להגיש ו/או עבירות משמעת אחרות.
מאחורי כל סיפור עומד סטודנט מודאג שעתידו האקדמאי מוטל בספק. לעיתים המדובר בעניין פעוט ערך ולעיתים הסיפור שבפיו של הדובר נשמע חמור וככזה מצריך טיפול מיוחד.
אין להקל ראש בהחלטת ועדת המשמעת של המכללה. המשמעויות יכולות להיות כבדות, אך יחד עם זאת במקרים רבים אסור גם להקצין ולהיות בטוחים כי אין מוצא מאותה תסבוכת, ויתור על זכותכם להעלות את מלוא טענותיכם בפני הוועדה תהיה טעות.
לועדת המשמעת במכללה חשיבות והשלכות רבות על עתידו המקצועי של הסטודנט. על כן קיימת חשיבות רבה להבנת הנושא בטרם מתן תגובה לוועדת המשמעת.
ריכזנו לכם קצת פרטים על ועדת המשמעת וחשוב לזכור: בכל בעיה ניתן להתייעץ ולהיעזר במחלקת אקדמיה של האגודה.
מי רשאי להמליץ להעמיד אותי לדין?
מרצה, מתרגל, עובד מכללה וכל סטודנט הלומד במכללה יכולים להגיש תלונה כנגד אדם אחר עד 30 יום ממועד ביצוע העבירה. את הבקשה מגישים לעיון המזכיר האקדמי. המזכיר האקדמי הוא המחליט אם לפתוח בהליכים משמעתיים או לא, על פי שיקול דעתו ובהתאם לתקנון המשמעת.
מי מייצג אותי בוועדת המשמעת?
בוועדה עצמה יהיה נוכח נציג מדור אקדמיה בכדי לוודא שהדיון מתנהל בצורה תקינה. עם זאת, חשוב לציין כי אתם מייצגים את עצמכם, ונציג האגודה אינו סניגור ולא ידבר בשמכם.
איך אני יכול לדעת מה הזכויות שלי?
אחת מהזכויות הבסיסיות שלכם היא לקבל את כל חומר הראיות על מנת שתוכלו להגיע מוכנים ולדעת במה אתם מואשמים ואיזו ראיה עומדת מולכם.
זכויות נוספות ניתן לראות בתקנונים, שם תמצאו את כלל סעיפי הזכויות והחובות של הסטודנט. לתקנונים של המרכז האקדמי רופין.
מי נמצא בוועדה?
בוועדה נמצאים 3 שופטים (2 מרצים ונציג אגודת הסטודנטים), מזכירת הוועדה ותובע הוועדה.
כיצד מתנהלת הוועדה?
הוועדה מתנהלת ממש כמו משפט. תחילה, תובע הועדה מעלה את טענותיו (הסעיפים בהם מואשם הסטודנט). לאחר מכן, הסטודנט/ית מתייחס/ת לאישומים אלו ומסביר את המקרה מהעיניים שלו. לאחר מכן יבקשו מהסטודנט/ית לצאת מהוועדה ולהמתין בחוץ, על מנת לתת לשלושת השופטים הזדמנות לדון במקרה. לאחר ההתדיינות יבוצע סיכום קצר של הוועדה בנוכחות כלל המשתתפים. החלטת הוועדה תשלח אל הסטודנט/ית במייל ולא תימסר במהלך הוועדה עצמה.
מה חשוב לדעת?
לבוא מוכנים, אם יש ראיות שתומכות בחפותך עלייך להביא אותן.
לומר את האמת, אם בוצעה עבירה חשוב להודות בה- זה יכול להוות גורם מהותי ברמת הענישה.
חשוב לשמור על תרבות דיון, שיח לא הולם יכול לגרור להוספת סעיפי משמעת.
לא לפנות לסטודנטים אחרים על מנת לתאם גרסאות.
האם עליי להגיע לוועדת המשמעת בליווי עורך דין?
אל ועדות המשמעת לא נהוג להגיע בליווי של עורך דין אך סטודנט זכאי לייצוג על-ידי עורך דין מטעמו. הדבר גורר הקצאת עורך דין הישמש כתובע גם מטעם המכללה (כאשר בדרך כלל התובע הוא איש סגל אקדמי). במידה ואתם בוחרים להגיע עם ע”וד לדיון עליכם לעדכן את מזכירת הועדה מראש.
מה אני יכול לעשות אם בוועדת המשמעת קבעו שאני אשם למרות שאינני אשם?
אם בידיך ראיות או טיעונים חדשים שלא הוצגו במהלך הדיון, יש באפשרותך להעביר בקשה לערעור, כלומר לדיון משמעתי מחודש. את ההחלטה האם לאפשר דיון מחודש מקבל הממונה על בית הדין לערעורים. יש להגיש את הבקשה עד עשרה ימים מקבלת פסק הדין, דרך מזכירת הועדה. את הערעור אנו ממליצים להגיש עם עורך דין שייצג אתכם גם בדיון עצמו במידה ויתקבל.
איפה ניתן לברר פרטים על ועדת משמעת?
ניתן לפנות לראש מחלקת אקדמיה של האגודה במייל – [email protected]